Primarul comunei Deleni, Marian Dan, a fost, ieri, gazda unui eveniment incarcat de istorie si plin de emotie. Grupul Scolar din localitate poarta, de ieri, numele unuia dintre cei mai importanti fii ai localitatii, Nicolae Istratoiu. Fost cadru didactic in comuna Cocargea, actualul sat Pietreni, Istratoiu a fost dat ca exemplu de patriotism in timpul Primului Razboi Mondial, fiind inrolat in anul 1913 in Regimentul 39 – Infanterie Petru Rares, ca sergent.

Este inhumat in Cimitirul Eroilor din comuna Negresti (Vaslui).

Ieri, edilul le-a multumit celor care au lucrat alaturi de el la proiect si le-a urat elevilor succes in toate activitatile scolare.

Prezent la actiune, senatorul PSD Nicolae Moga a tinut sa le ureze celor care studiaza in GS „Nicolae Istratoiu” sa ajunga precum „Henri Coanda, Nicolae Istratoiu si, de ce nu, precum prefectul Claudiu Palaz, care este nascut tot aici”. Senatorul a tinut sa precizeze si ca unitatea scolara este dotata corespunzator si isi propune chiar sa-i motiveze pe elevi sa nu paraseasca studiile, „abandonul scolar fiind una dintre cele mai grele situatii ale timpului pe care il traim”.

GS „Nicolae Istratoiu” are in subordine patru gradinite cu program normal, doua scoli primare si o scoala cu clasele I-VIII.

Constructia scolii ce are 8 sali de clasa si doua laboratoare, plus birouri pe o suprafata utila de 1.213 mp – a inceput in anul 2007, prin HG 300, avand ca sursa de finantare bugetul central al MECI prin bugetul local si ca intermediar ISJ Constanta.

La eveniment a fost prezent si prefectul judetului, Claudiu Palaz, dar si inspectorul scolar general Aliss Andreescu.